Alle verhalen

Een komisch Nederlands fantasyverhaal over arm en rijk: De Chevrix

A widely-praised story about when religion and science meet: Life in a monastic lab (on the Nature website)

Engelstalig

In 2009 schreef ik het verhaal Life in a monastic lab voor het tijdschrift Nature, over een kloostergemeenschap die nu eens niet zijn tijd vult met bidden, maar met het ontdekken van nieuwe medicijnen. Met inachtneming van oude tradities natuurlijk. Een poging oud en nieuw te versmelten tot iets wat beter werkt, of toch niet? Het verhaal werd in 2014 opgenomen in de Nature Futures Anthology 2, samen met verhalen van o.a. Tanith Lee, een van mijn favoriete fantasyschrijfsters. Daar word ik nu blij van.

Tree stories

Mijn verhalen hingen in de boom van Tree Stories van de Read Shop in Etten-Leur. Helaas is dit initiatief gestopt.

Verhalenbundel

In 2022 kwam mijn bundel Pake Pollok en andere verhalen uit. Daarin zijn zeventien van mijn vertellingen bij elkaar gezet, waarvan er twee nooit zijn gepubliceerd. Veel van de verhalen die hieronder zijn genoemd, staan ook in de bundel. Te verkrijgen bij iedere boekhandel, en de webshop van Nimisa Publishing House.

 

Gepubliceerde verhalen

De hippiekolonie is een ode aan mijn oude studentencomplex Droevendaalsesteeg in Wageningen. In de jaren negentig was het alsof de tijd er stilstond. Kan daar iets bovennatuurlijks achter zitten? Gepubliceerd in Bloedzuigers in de polder, een verzamelbundel van Mike Jansen, EZ Publishing 2022.

Pake Pollok gaat over een toekomst waarin big tech in een vervallen Groningen de touwtjes in handen heeft. Tot een geflopte student geschiedenis een vergeten stuk historie ontdekt… In november 2021 won het de Edge.Zero publieksprijs en werd opgenomen in de Edge.Zero editie van dat jaar (gratis te lezen in de link).

Liefde en magie in twee werelden is een komisch barverhaal, waarin de Wet van Murphy de basis is voor een heel magiesysteem. Speciaal geschreven in 2022 voor de bundel De bar met de duizend deuren (uitgeverij Macc) waarin de toegang tot een bar heel veel werelden met elkaar verbindt. 

Dor hout gaat over de haat die de Covid epidemie losmaakte, soms tussen vrienden die elkaar al heel lang kenden. Geïnspireerd op het verhaal The Cask of Amontillado van Edgar Allen Poe, geschreven voor de bundel Poe in de polder van EZ Publishing en verschenen in 2021. 

Het schuim gaat over de gevolgen van een dodelijke nieuw griep, geschreven net voor Covid uitbrak. Wat als alleen iemand met een heel zonderlinge levensstijl het immuunsysteem heeft om zoiets te overleven? Gepubliceerd in 2020 als bonusverhaal in de bundel Zonderlingen van Godijn Publishing.

Uit de aantekeningen van Simon van Bokhoven gaat over een student die het verhaal van de zoektocht naar het levenselixir door de Chinese keizer Qin Shi opnieuw ontdekt. Een mythe die mij altijd gefascineerd heeft! Het verscheen in de Ganymedes 20 bundel in 2020.

De minnaar van mevrouw Mellors gaat over een toekomst waarin mannelijke driften worden onderdrukt door DNA manipulatie. Het is ook een knipoog naar Lady Chatterley’s Lover, het klassieke boek van D.H. Lawrence. Het verhaal werd opgenomen in de Edge.Zero editie van 2019 met beste verhalen van dat jaar (gratis te lezen in de link).

Begeerten van vreemden, gaat over een toekomst waarin DNA manipulatie met CRISPR technologie normaal is, en waarin bepaalde genen verboden zijn. In augustus 2019 haalde ik Ganymedes 19 – staalkaart van Nederlandse genreliteratuur. In oktober 2020 werd het opgenomen in de Edge.Zero collectie (gratis te lezen in de link). 

Mijn verhaal Onzekere Anna, over de mogelijkheden en ethiek van kunstmatige intelligentie, haalde in 2017 de bronzen prijs bij de Harland Awards. In 2018 werd het opgenomen in de Edge.Zero editie met beste verhalen van dat jaar (gratis te lezen in de link).

Het slavenschip gaat over een toekomst waarin klimaatverandering de transatlantische slavenhandel heeft teruggebracht. Alleen dit keer in omgekeerde richting. Uiteindelijk zullen de best georganiseerde staten profiteren van staten die in chaos zijn vervallen. Geschreven voor de klimaatbundel Voorbij de Storm, Uitgeverij Macc, 2020.

De sage van de Magerhorst is een hervertelling van een beroemd verhaal uit de streek de Liemers. Het verscheen in 2019 in de bundel Legenden uit de Liemers, waarin alle auteurs van Nimisa Publishing House een eigentijdse interpretatie schreven van een legende uit deze streek. 

Mijn historische verhaal Het Laatste Wodansaltaar, over een dorp aan de Maas in het jaar 892, eindigde in 2017 bij de selectie van de middeleeuwse verhalenwedstrijd en staat in de bundel Anno 892, uitgegeven i.s.m. de Kastelenstichting.

Mijn verhaal Maanvrouw, over een jonge heks die tevens prinses is, staat in het tijdschrift Fantastische Vertellingen no 43, van september 2017.

Tot een aantal jaren geleden had Nederland nog zijn eigen fantasy tijdschrift, genaamd Pure Fantasy, uitgegeven door Alex de Jong. Helaas is het ter ziele gegaan, maar je kunt nog oude nummers kopen. In Pure Fantasy no. 16 staat mijn verhaal de Chevrix, wat in 2008 de zesde plaats kreeg bij de Unleash Award. Eenhoorns kunnen alleen getemd worden door een maagd. Een Chevrix kan alleen door een man getemd worden. Wat voor man moet dat dan zijn?

In het nummer daarna, Pure Fantasy no. 17, staat een ander verhaal: Hoeder van het Vaandel. Over een ridder die, stervend op het slagveld, wanhopig vasthoudt aan zijn idealen. Een uitstapje in een donkere en wanhopige geest. Een intens en broeierig verhaal dat in één keer geschreven is.

In een van de latere Pure Fantasy uitgaves, Pure Fantasy no. 23, staat een derde verhaal: De woede van een Beer. Geschreven -samen met de Chevrix- als het tweede deel in een drieluik over bovennatuurlijke wezens. Het speelt zich af in een dik woud waarin elfenstammen leven. Nu kennen we elfen als lieve wezens, maar dat blijft niet zo als andere stammen je steeds overvallen. De grootste en beste elfenkrijgers versterken hun krachten door ledematen van andere wezens, zoals een beer, op zich te laten enten. Niet zonder gevolgen …