Recensies Fulia I

Fulia – Scherven van het Verbond

Hieronder de recensies van het eerste deel van het fantasy tweeluik.

Voor reviews van deel twee, klik hier

Vanne op booktastic.nl, 5 september 2018. ‘Dit boek was moeilijk weg te leggen. De schrijfwijze van Joost en diens gecreëerde wereld en personages deden mij smachten naar meer. En dan het einde, een goede cliffhanger. Hongerig begin ik aan het tweede deel. Ik kan alleen maar hopen dat de vriendschap die ik zo waardeer tussen Eymee en Fulia stand houdt, dat haar liefdesinteresse uit het beeld gaat verdwijnen (de liefde tussen vrienden voelt belangrijker aan dan die andere vorm van liefde), dat zij hun doel gaan bereiken en dat het volgende deel net zo fijn mij in zijn greep neemt als het eerste.’

Ferry Visser op hebban.nl , 27 augustus 2017. ‘Wat is ‘Fulia’ van Joost Uitdehaag een heerlijk boek om te lezen! De middeleeuwse spannende sfeer in combinatie met vrouwelijke mystiek, maken dit boek niet alleen tot een spannend verhaal, maar ook tot een geschikte eerste kennismaking met mystiek. […] Het motief van strijd voeren op fysiek en geestelijk niveau is uitstekend verwerkt in het verhaal. Hoe verschillende personages hier ieder voor zich op zijn eigen manier mee te maken krijgt, geeft een extra dimensie aan het verhaal. Kortom, Fulia is een echte mustread: spannend, mystiek en een prachtige diepgang. Een heerlijk boek!’

fivestarbol_transCisz Strasters, op The Bookbabe., 27 juli 2017.  ‘Wauw, wat een verhaal! Dit is fantasy zoals fantasy bedoeld is. Geschreven in haar puurste vorm, lezend als of het waarheid is. Van elke bladzijde heb ik genoten, en je merkt dat elke zin met grote zorg is geschreven. Alles klopt, tot in de kleinste detail van de geschiedenis. GE-WEL-DIG!  […]  Tijdens het lezen heb ik echt meerdere malen kippenvel momentjes gehad, en naar het einde toe probeerde ik steeds sneller te lezen terwijl ik op mijn wang en nagels aan het bijten was… Ik ben echt zo blij dat het tweede deel ook al klaar ligt!!! Ik MOET verder lezen, weten wat er gaat er gaat gebeuren, met wie en hoe! Onnodig te zeggen, geloof ik, dat dit boek echt een dikke 5 sterren krijgt. Een geweldig fantasy boek dat je niet leest, maar echt met elke vezel beleeft!!!

DennisBzdam, op bol.com, 13 september 2017. ‘Het verhaal is aardig, komt wel wat langzaam op gang en soms wat belerend mbt. “goed” ‘

Princes Marcella op bol.com, 24 juni 2017. ‘Dit is een boek geworden die ik iedereen aanraad die een Fantasy verhaal wil lezen in een wereld zonder magie, waar de mensen centraal staan en waar je meeleeft met de figuren in hun laatste strijd tegen hun ondergang.’

fivestarbol_trans Lieske2711 op bol.com, 11 februari 2017.  ‘Heerlijk boek, super van genoten. Prettig geschreven, spannend verhaal dat je in één keer uit wil lezen. Deel 2 inmiddels ook al verslonden. Zou er meer van deze schrijver komen? Ik kan niet wachten! Aanrader dus, voor jong en oud. Het verbond, verbinden, termen die in deze tijd zeker nogal aanspreken. En dan slaat de onzekerheid toe. Waar zouden we zijn zonder elkaar? De schrijver heeft mooie namen gevonden voor het goed en het kwaad, wat het lezen nog boeiender maakt. Kortom, een boek dat je gelezen moet hebben als je van Fantasy houdt!’

fivestarbol_trans

Aalscholver op bol.com, 23 november 2016. ‘Ik heb erg genoten van dit boek. Van begin tot eind wordt je meegevoerd in de avonturen van Fulia. Het boek leest lekker weg. Mooie namen van de karakters die ook goed neergezet worden. Aan het eind van dit deel is duidelijk dat het verhaal niet afgelopen is en er dus nog een deel twee is. Hierdoor word ik wel nieuwsgierig naar het vervolg van het avontuur. Ik heb zin om daaraan te beginnen. Deel een is zeker een aanrader!’

threeandahalfstars_trans

Mieke Schepens op haar boekenblog graaggelezen , 1 juli 2016. ‘Fulia, Scherven van het verbond’ is een avontuurlijk fantasy-verhaal waarin het nooit saai wordt voor de lezer. Er is veel onderzoek door deze auteur gedaan, dat is duidelijk. Ik leefde vanaf het begin mee met Fulia en de andere personages. Fulia is wraakzuchtig en weet tegelijkertijd dat dat geen goede eigenschap van haar is. Ze begint een kruistocht, maar deze is op de laatste bladzijde van Fulia 1 nog niet afgelopen. Ik kijk dan ook uit naar Fulia 2 waarvoor als publicatiedatum 15 september a.s. genoteerd staat. Tip: laat je niet tegenhouden door de onbekende woorden, maar zoek ze even op in de Lexicon. Dat verhoogt het leesplezier. Ik heb ‘Fulia, Scherven van het Verbond’ graag gelezen.


fivestarbol_transMieke, boekenblogger op
 Boekenvlinder.be, 19 februari 2016. Sommigen van jullie hebben het misschien al gezien, maar op Instagram heb ik al lopen opscheppen over de fantastisch mooie cover van dit boek. Ik ben er nog steeds helemaal weg van. Dit is zonder twijfel het mooiste boek dat ik dit jaar al in handen heb gehad.

Fulia – Scherven van het Verbond vertelt het verhaal van Fulia, een meisje dat haar jeugd doorbracht in het dorp Sayleche samen met haar moeder. Ze leidde er een vrij normaal leven, tot ze door een Verbondsridder te weten komt wat haar moeders’ verleden is en zo ook dat van haarzelf. Met man en macht probeert ze te strijden voor het eens zo sterke Verbond, zodat het weer in zijn vroegere glorie hersteld kan worden.

Dit is het debuut van Joost Uitdehaag en eerlijk gezegd is daar weinig van te merken. Joost schrijft met een vlotheid en geloofwaardigheid die men ziet bij auteurs die al jaren in het vak zitten. De middeleeuwse Landen van het Orwold zijn magnifiek beschreven, alsook de klederdrachten, de gebouwen, de personages, … Hierdoor voelt het alsof je als lezer zelf in het verhaal zit en voelt wat de personages voelen. Joost beschrijft daarbij ook uitgebreid wat geloof met een mens kan doen -zowel het goede als het kwade- en hoe mensen hiermee omgaan. Scherven van het Verbond eindigt met een semi-cliffhanger waardoor de lezer verlangt verder te kunnen lezen in het volgende boek.

Ik heb alleszins enorm genoten van Fulia en haar gezamenlijke strijd en kan niet wachten tot het volgende boek verschijnt.

threeandahalfstars_transIngrid Poisson boekenblogger op boeklovers.com, 14 februari 2016. Fulia is een jong meisje dat opgroeit in een dorp waar iedereen nogal depressief overkomt. Dit omdat ze geregeld een aanval van demonen (mirrax) over zich krijgen. Door omstandigheden moet Fulia en haar moeder, gravin van Gander, vluchten. Dit met de hulp van een verbondsridder. Fulia maakt de belofte om een verborgen fort terug te vinden dat iedereen beschouwd als een mythe en maakt hiervan een queste. Monsters en demonen in een middeleeuwse setting, daarbij een kranige meid die het niet zo nauw neemt met de regeltjes die ze eigenlijk moet volgen maar er toch voor haar volk wil zijn. De auteur, Joost Uitdehaag, had me juist op tijd nog een lexicon gemaild met de verklaring van alle “rare” woorden in het boek en dit maakte het geheel veel overzichtelijker om te lezen. Dit kan je ook terugvinden op zijn website, dat toch het bekijken waard is. Zeer leuk fantasyboek om te lezen, met heel wat avonturen en verwikkelingen. Soms wel wat veel informatie maar je voelt de passie waar de auteur zijn verhaal mee geschreven heeft. Zijn kennis over kastelen en kloosters worden mooi in het verhaal verweven.De spanning in Fulia is duidelijk aanwezig en groot genoeg om uit te kijken naar het tweede deel. Dit dan gezegd van iemand die normaliter geen fantasyboeken leest.

fourstar_transWendy Koedoot  boekenblogger o. a. op goodreads.com 3 januari 2016.  Het verhaal neemt je vanaf de eerste letter mee in meeslepend en fantasierijk verhaal. Je moet weten wat er allemaal gebeurt is en wat Fulia daar mee te maken heeft. Het karakter van Fulia bevalt me wel, ze heeft een eigen willetje…Ze heeft ook minder goede eigenschappen waardoor ze realistisch over komt. Ook kan je je goed inleven in andere hoofdpersonen zoals Eymee. Het verhaal heeft veel weg van bijvoorbeeld The Lord of the Rings of een ander verhaal van Tolkien, maar toch is het niet hetzelfde. Het is een mytisch, historische fantasy roman met een vleugje humor, vol met spannende momenten dat ook nog is goed geschreven is en lekker leest. Het eind is niet helemaal wat ik er van verwacht had, maar dat is vaak zo bij een eerste deel Ik ga er vanuit dat de schrijver in het volgende deel verder gaat waar dit deel eindigt. Ik kijk er naar uit. 4.5 sterren.

fivestarbol_transMichelle van den Boogaard op hebban.nl, 7 december 2015, “Amazing. Fijn boek om te lezen. Goede karakterontwikkeling in verhaal. Een klassieke strijd van goed tegen kwaad, zorgt ervoor dat ik het boek moeilijk vind weg te leggem. Doe maar nog een deel!”

threeandahalfstars_trans

Marielle, recensent van MagicTales.nl, 27 november 2015, “Het boek is lekker vlot geschreven, je leest er goed doorheen. De ontwikkeling die Fulia doormaakt is duidelijk merkbaar gaandeweg het verhaal, je ziet haar groeien van een jong meisje naar een zelfverzekerde jonge vrouw. Ze bouwt bijzondere vriendschappen op waarvan sommige nogal verrassend zijn. Tegen het einde van het boek loopt de spanning goed op en heeft het verhaal goede plotwendingen. Jammer dat het punt waar het verhaal naartoe heeft gewerkt uiteindelijk in dit deel niet bereikt wordt, het had na de goede spanningsopbouw een behoorlijk abrupt einde. Maar daarentegen kan ik niet wachten om in het tweede deel weer in de strijd van Fulia mee te strijden!” (zie voor volledige recensie MagicTales.nl)

fourstar_transGert Wim op goodreads.com, 30 november 2015, “Really liked it. An inspiring debut, evil versus good, a world threatened by evil forces just as in ours. But hope and determination to win the fights against Mirrax makes it worth living. A renaissance of LOTR, with a long journey, evil mirrax en Fulia as a visionary leader of desperate people. Worth reading an I hope part two will arrive soon. Keep up the fantasy Joost!

fourstar_transRobhaans op bol.com. 7 november 2015. “Het verhaal komt een beetje langzaam op gang, maar wordt naarmate het vordert steeds meeslepender. Fulia lijkt sterk geïnspireerd door Tolkien, maar het is zeker geen kopie. De schrijver gebruikt meer de verhaaltechnieken dan dat hij het verhaal van Tolkien zelf kopieert. Mooie wereldopbouw met verschillende lagen: een religieuze/mythische laag, een historische laag en het nu. Karakters zijn goed uitgewerkt met goede en slechte eigenschappen. Jammer dat vrij abrupt eindigt, maar het smaakt dus naar meer…”  Pluspunten: Goed plot, Meeslepend verhaal, goede wereldopbouw. Minpunten: Moeilijk in te komen

fourstar_trans

Tazzy Jeninga boekenblogger op ikhouvanhorrorfantasyenspanning, 18 september 2015, “Prachtig verhaal! Fulia groeit op in een klein dorpje : Sayleche. Van de een op de andere dag is haar leven compleet anders. Ze moet met haar moeder vertrekken uit het dorp […]
Het boek geeft een middeleeuws gevoel. De straten, de kampen, de kleding en de leefwijze nemen je mee terug in de tijd. Dat gevoel kreeg ik echt! Het is alsof je terug gaat in de tijd. Het is een boek zonder magische krachten, maar met de kracht van vriendschap en vertrouwen. Boosaardige heersers en geloven in het Verbond. En dat geloof is magie op zich. Dus zit er toch wel degelijk magie in. Het boek heeft geweldige gevechten, een tegen een. En strijdmachten die tegenover elkaar komen te staan in een gevecht. Het is heel mooi op papier gezet. Ik ziet het zo voor me tot leven komen! Zwaarden, Speren, Ridders het verhaal heeft het allemaal.

De cover is prachtig en als je het boek leest, dan weet je waar Fulia naar kijkt op de cover.

Het boek bestaat uit vrij lange hoofdstukken met een heerlijk lettertype! Maar dat de hoofdstukken lang zijn, daar merk je weinig van, het leest als een speer (om in termen te blijven)! De hoofdstukken hebben geen titelnummers maar zijn vernoemd naar de plaats waar het zich afspeelt. Het einde smaakt naar meer en ik wil ook zeker het volgende deel lezen! 4****” Zie voor de volledige recensie op ikhouvanhorrorfantasyenspanning.wordpress.com

fourstar_transWendy Wenning boekenblogger op passievoorboeken.nl, 13 augustus 2015. “Fulia, de hoofdpersoon in dit verhaal, is een vastberaden, moedige jonge vrouw. Een vrouw om bewondering voor te hebben. Maar ondanks haar eigen moed kan ze deze tocht nooit alleen volbrengen. Ze weet veel mensen ervan te overtuigen om met haar mee te gaan en haar te steunen in de strijd tegen de mirrax. Het is een zware strijd en er is steeds meer overredingskracht voor nodig om ervoor te zorgen dat de mensen achter haar blijven staan. […]

Het genre Fantasy kenmerkt zich door gebruik van fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden. Dit heb ik allemaal terug kunnen vinden in het boek Fulia, maar dat niet alleen. Het verhaal vertelt ook hoe belangrijk het is dat er mensen om je heen zijn die je steunen, die achter je staan ongeacht de gevolgen die dat kan hebben. En dat dit niet vanzelf gaat, je moet er zelf wel wat voor doen.

Fulia is spannend, vlot geschreven en onderhoudend, een boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Een boek met een open einde en ik ben nieuwsgierig naar het vervolg.” Zie voor de volledige recensie passievoorboeken.nl

fivestarbol_transMarie-José op goodreads.com, 10 augustus 2015. “At first I was afraid the theme would not be interesting but after 40 pages I really got into the story. I couldn’t believe it when I turned the last page as I wanted to know how the story continues. I will just have to wait for the sequel to appear.”

fourstar_trans

Johan Klein Haneveld op goodreads.com, 7 augustus 2015. “Very promising fantasy debut by a Dutch author. I must confess that I have been burned by Dutch fantasy novels (one of the two books I ever did not finish was a Dutch fantasynovel. The other was War and Peace). The genre is small in the Netherlands, and authors from Britain and the US are popular, leaving starting authors in our own language confined to small publishers and a niche audience. Which is fine, of course, as it’s an often enthusiastic audience, and authors are approachable, but it does have its drawbacks on the issue of quality. But this book shows that real gems can be discovered, and it encouraged me to keep exploring Dutch authors. Because where there’s one talent such as this, there will be more.

It’s clear this is a debut and there were some small issues in style and plot that I would have done differently, but mostly the author shows how much thought he has put in this world and in his main character. This is clearly a work of love, which are the best. I did like the setting: a world in a further stage of destruction than most in the genre, on the brink of being overrun with mysterious insectoid ‘demons’, where the small group that tries to remedy the situation could easily be the only group of humans left at all. The religion of this world is well thought out. And I liked the complex characters, with mixed motivations mostly. They were well drawn, and I was able to travel ‘inside of them’ instead of following along on the outside. They felt like ‘real people’, and had to make some hard choices. I don’t understand complaints of other reviewers who say the protagonist is hard to empathize with. She had a- hard life, and had to make the best of it. Of course she will have anger management issues and issues with trust. Who wouldn’t? I found this to be realistic, as are her problems with trusting her self.

I am looking forward to reading the sequel (it’s supposed to be a duology), and will seek it out as soon as it appears. I hope to read a lot more from Joost Uitdehaag in the future! “

Nederlandse Bibliotheken

NBD Biblion, 1 augustus 2015. “Scherven van het Verbond’ is het eerste boek van de reeks ‘Fulia’. In een imaginaire middeleeuwse wereld proberen de mirrax, monsterachtige wezens, de mensen uit te roeien. Een jonge en wat arrogante prinses, Fulia, probeert de ruziemakende graafschappen te verenigen in een verbond tegen de monsters en groeit op tot de leidster in een laatste strijd tegen de mirrax. Vlot geschreven fantasy-actie met jonkvrouwen, ridders, profetieën en veldslagen, maar geen echte fantasy-achtige elementen. Het boek heeft realistische personages en feodale settings, maar eindigt erg abrupt. We weten niet wat de mirrax zijn of waarom ze de mensen zo haten. Een lexicon ware nuttig met de vele personages. Voor de landkaart voor in het boek is een vergrootglas nodig. Wordt hopelijk vervolgd, maar dit deel was al twintig jaar in de maak… Normale druk.” – E.C. Bertin

fivestarbol_trans

TeirchRaal.uttit op bol.com, 31 juli 2015. “Fijn boek om te lezen. Duidelijke schrijfstijl. Goede karakterontwikkeling in verhaal. De hoofd- en bijpersonen zijn geen flat characters die volgens hun programma reageren maar maar ontwikkelen zich in wisselend tempo wisselende kanten op. Gegeven het feit dat deze ontwikkelingen plaats hebben in een heel spannend veel groter geheel (een klassieke strijd van goed tegen kwaad) maakt van het verhaal een cocktail die maar moeilijk weg te leggen is. Net als een goede cocktail wil je altijd meer. Doe maar een tweede, of beter nog, deel twee!”

twostar

Joyce4 op bol.com, 28 juli 2015. “Niet helemaal mijn smaak een beetje warrig zo nu en dan was ik de draad van het verhaal kwijt, jammer.”

fivestarbol_trans

vdsteen op bol.com, 14 juli 2015. “Het is een erg knappe prestatie om zo’n meeslepend boek te schrijven als debuut. Joost Uitdehaag bouwt een overtuigende wereld op die je snel meesleurt in het verhaal. Zonder in de valkuil te stappen van simpele oplossingen als grote magie, heeft het boek veel interessante karakters en ontwikkelingen. Deel 1 laat nog veel vragen open, ik kijk nu al uit naar deel 2! Beginnende schrijvers verdienen altijd steun en zeker zo’n sterk Nederlands debuut, ik raad het boek zeker aan. Ongeacht van welk genre je houdt, Fulia is zeker de moeite van het lezen waard.”

fivestarbol_trans

wandelaar44 op bol.com, 10 juli 2015. ‘Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Je wil als het ware zelf deelnemen aan dit verbond om zo de wereld te verlossen van deze Mirrax-plaag. Ik ben erg nieuwsgierig naar het tweede deel want ik wil weten hoe het allemaal afloopt.”

fivestarbol_trans

Basilia op bol.com, 7 juli 2015. “Het boek leest heel gemakkelijk. Je wordt gepakt door de Middeleeuwse sfeer van toen. Je wordt er een beetje deel van, beleeft het en gaat mee op reis. Ben wel benieuwd het het gaat aflopen. Dus kijk ik afwachtend uit naar het volgende deel.”

fivestarbol_trans

Tiene10 op bol.com, 4 juli 2015. “Dit is een érg spannend boek! In het begin moest ik even wennen aan de hoeveelheid namen maar de hoofdpersonages en locaties komen duidelijk naar voren. Het is erg lastig om dit boek weg te leggen! Je wilt weten hoe het verder gaat en grijpt ieder moment aan om verder te kunnen lezen. Het is een goed plot, met verrassende wendingen en een zeer spannende cliffhanger. Deel 2 ga ik zeker kopen!”

fivestarbol_trans

Connyu op amazon.com, 23 juni 2015. “De ontwikkeling van twee sterke vrouwen, in een barre middeleeuwse wereld en continue dreiging […]”

threeandahalfstars_trans

Connie Flipse op fantasywereld.nl, 22 juni 2015 “Conclusie: Fulia is een prettig geschreven boek dat je weet mee te slepen in het verhaal. De achtergronden en geschiedenis zijn rijk en uitgebreid uitgewerkt. Soms wordt hierover iets teveel informatie tegelijk gegeven. De opbouw van het verhaal zit overtuigend in elkaar en werkt toe naar een einde dat tevreden stelt maar ook uit doet zien naar het vervolg. De hoofdpersoon Fulia is aansprekend en weet vooral in de eerste delen van het boek indruk te maken.”  Zie voor de volledige recensie fantasywereld.nl

twostar

Tanja Crone recensent op Hebban Fantasy, 18 juni 2015. “Fulia laat potentie zien, maar komt niet helemaal uit de verf. Het verhaal zou nog wat extra aandacht kunnen gebruiken om het minder voorspelbaar en cliché te laten zijn. De schrijfstijl zou nog een goede revisie kunnen gebruiken om het een verhaal te laten worden. Het boek is niet meeslepend: Fulia als hoofdpersoon is niet heel sympathiek, en dat wordt niet opgevangen door het verhaal of de schrijfstijl. Alles bij elkaar is het nog geen boek om aan te raden.” Zie voor volledige recensie hebban.nl

fivestarbol_trans

Belvie op bol.com, 7 juni 2015. “Onlangs het boek “Scherven van het verbond” gekocht met de bedoeling om het mee te nemen tijdens de zomervakantie..Dat is dus niet gelukt.. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en begon te lezen. Meteen gegrepen door het verhaal heb ik moeten vaststellen dat ik niet kan wachten tot deel 2 uit komt! Geweldig verhaal. Het neemt je vanaf het begin mee en laat je niet meer los.

Eens in de zoveel tijd heb je weer zo’n boek te pakken waarvan je weet dat het een potentiële bestseller kan worden. Het verhaal speelt zich als een film in je hoofd af. Ga zo door!”
fivestarbol_transwebhex op bol.com, 4 mei 2015. “Ik lees normaal geen fantasy, maar dit boek in één ruk uitgelezen. Kijk nu al uit naar het volgende deel.”

naar boven

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]