Biografie


Joost

Joost Uitdehaag is onderzoeker en schrijver. Hij studeerde in Wageningen en promoveerde aan de universiteit van Groningen. Daarna deed hij twee jaar onderzoek aan de universiteit van Oxford. Tegenwoordig leidt hij in een onderzoeksteam in de speurtocht naar nieuwe medicijnen. Zijn hele leven is hij al gefascineerd door de idealen en mystiek van de middeleeuwen. Zo reisde hij langs talloze kastelen en kloosters en leest hij graag oude, middeleeuwse literatuur, waarin iets van de geest van die tijd naar boven borrelt. Hij leerde schrijven in de levendige Nederlandse fantasyscene, van o.a. Taïs Teng en Thomas Olde Heuvelt.

Joost schrijft korte verhalen en romans. Eén van zijn verhalen werd in 2014 opgenomen in Nature Futures 2, een prestigieuze Engelstalige bundel. In 2018 won hij de derde prijs in de Harland Awards met het verhaal Onzekere Anna. In 2018, 2019, 2020 en 2021 publiceerde hij in de EdgeZero compilatie met beste Nederlandse science fiction verhalen, en verschenen zijn verhalen in de bundels Ganymedes19 en Ganymedes20. In 2021 won hij de Edge.Zero publieksprijs voor het  near future SF verhaal Pake Pollok over een anarchistische revolutie. In 2022 verscheen zijn verhalenbundel met daarin al deze verhalen.

Naast korte verhalen schrijft Joost romans. In 2015 debuteerde hij bij Nimisa Publishing House met zijn roman Fulia, een verhaal over een jonge vrouw die de laatste hoop is van haar ineenstortende wereld. Daarvoor creëerde hij een wereld vol middeleeuwse symboliek en idealen, waarin vriendschap, trouw en saamhorigheid centraal staan. In 2020 schreef hij verder over de thema’s vriendschap, idealen en zingeving in zijn biomedische roman Vechten voor Eva, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse ontdekking van een belangrijk medicijn tegen kanker, waar hij persoonlijk getuige van was.

Hij gelooft dat, omdat onze voorouders zo leefden, wij ook het gelukkigst kunnen zijn: in gezelschap rondom open vuur. Zijn favoriete bier is het Belgische Rochefort 10. De steden waar hij écht nog een keer naar terug zou willen gaan, zijn Oxford, Córdoba en Jeruzalem. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.